Aventuri

 1 de Tibi Oprea 1 februarie 2013

 

Nebunia artiștilor nu are limite uneori, chiar și pe plan sentimental. Furtunoase, libere, necenzurate, curajoase, cam așa erau și sunt poveștile de amor scriitoricești. Dacă vreodată v-ați întrebat cum iubeau și cei pe care îi citim, mai jos avem o listă cu doar câteva nume celebre dintre cele mai ”neastâmpărate”:

Anais Nin

 

Anaïs Nin

 

Anaïs Nin s-a căsătorit cu primul ei soț, Hugh Parker Guiler, în 1923 când avea 20 de ani. Au rămas căsătoriți chiar dacă ea avea numeroase aventuri. A avut o celebră relație pasională cu Henry Miller. Au trăit la Paris în 1930 și Nin i-a finanțat tipărirea cărții Tropicul Cancerului în 1934.

În 1947, la vârsta de 44 de ani, ea l-a întâlnit pe Broadway pe actorul de 28 de ani, Rupert Pole. În jurnalul său, în acea noapte, Nin a scris: ”Pericol! Probabil este homosexual”, dar nici vorbă de așa ceva.

Cei doi au început să se întâlnească, și în cele din urmă au mers în California împreună. În 1955 s-au căsătorit. Ce se întâmplă cu Guiler? Ei bine, el era la New York, încă însurat cu Nin. În cele din urmă, Nin a anulat căsătoria cu Pole din motive financiare, dar a trăit cu el până la moarte, în 1977.

 

Alexandre Dumas

 

Alexandre Dumas

 

“Am nevoie de mai multe amante”, a spus Dumas odată. “Dacă aș fi avut doar una singură, aceasta ar fi murit în opt zile.” Un playboy incurabil de la adolescență până la moarte, Dumas nu a vrut să se căsătorească. De fapt, s-a căsătorit numai cu actrița Ida Ferrier. S-a căsătorit cu ea în 1840, dar acest lucru nu l-a împiedicat să-și continue obiceiurile.

Potrivit savantului Claude Schopp, Dumas scriitorul a avut cel puțin 40 de amante, si cel puțin șapte copii nelegitimi. Incapabil de fidelitate, Dumas știa cel mai bine la ce să se aștepte de la oricare dintre iubitele sale, dar și de la soția sa.

Odată a prins-o în pat cu un prieten comun, si, deși ușor iritat, s-a vârât lângă ei pentru că era prea frig. În cele din urmă, Ida a fugit cu un nobil și Dumas si-a continuat viața amoroasă. A murit de sifilis în 1870.

 

Oscar Wilde

 

Oscar Wilde

 

Când era tânăr, cel mai faimos dandy din literatură era șocat de ideea de homosexualitate. Prima lui dragoste, Florrie Balcombe, i-a frânt inima când a decis să se căsătorească cu Bram Stoker. La 30 de ani, s-a căsătorit cu Constance Lloyd, care era bogată, iar cuplul a avut doi fii – era în timpul celei de-a doua sarcini când Wilde a fost sedus de un tânăr de 17 ani, Robert Ross, care l-a inițiat pe Wilde în sexul dintre doi bărbați.

În 1891, l-a întâlnit pe Alfred Douglas și cei doi s-au aventurat rapid într-o relație pasională. Wilde a fost îndrăgostit nebunește de Douglas, a cărui poreclă era “Bosie”, și nu i-a refuzat nimic. Bosie l-a introdus pe Wilde în lumea underground a prostituției gay. Tatăl lui Bosie, marchizul de Queensberry, era într-un permanent conflict cu fiul său și l-a urât pe Wilde, declarându-i acestuia odată:

“Nu știu dacă ești homosexual, cel puțin așa arăți și așa te porți, iar asta e la fel de rău. Și dacă te mai prind pe tine și pe fiul meu undeva în public, o să vă ciomăgesc.”

După ce Marchizul a lăsat o carte de vizită la clubul lui Wilde care spunea: “Pentru Oscar Wilde, care se dă drept pederast”, la îndemnul lui Bosie, Wilde a intentat un proces împotriva Marchizului, acuzându-l de calomnie. Marchizul a angajat detectivi particulari pentru a găsi dovezi ale homosexualității lui Wilde și a întors cazul în favoarea sa.

Apoi Wilde a intrat la închisoare. Din închisoare, Wilde i-a scris lui Bosie una dintre cele mai lungi și mai faimoase scrisori de despărțire din istorie. A murit sărac, de meningită, în 1900.

 

Lord Byron

 

Lord Byron

 

“Nebun, rău și periculos.” Asta spunea lumea despre Byron, celebru pentru bisexualitatea si afacerile lui. A trăit o poveste de dragoste cu o femeie căsătorită, Lady Caroline Lamb, care, deși inițial îl disprețuise, a ajuns să fie obsedată de el.

În cele din urmă, s-a căsătorit cu verișoara lui, Anne Isabella Milbanke, în 1815. Se spune că Byron ar fi avut o aventură și cu sora lui vitregă, Augusta Leigh, deși părerile sunt împărțite. În cele din urmă, dezgustat de comportamentul său, Lady Byron si-a părăsit soțul, luând copilul cu ea. Bryon a plecat din Anglia pentru a scăpa de gurile rele și niciodata nu s-a mai întors.

 

Guy de Maupassant

 

Guy de Maupassant

 

Povestea lui Maupassant este, probabil, mai mult impresionantă decât picantă – deși nu s-a căsătorit, scriitorul s-a culcat cu mii de femei și a avut atunci realizări mai mari în amor decât în literatură. Voia să se culce cu oricine se întâlnea și o făcea frecvent. A avut doar aventuri: și-a petrecut opt ani într-o relație cu Marie Kann, timp în care i-a scris 2 200 de scrisori de dragoste.

 

Simone de Beauvoir

 

Simone de Beauvoir

 

Autorea cărții The Second Sex (Al Doilea Sex), pe lângă faptul că a fost o intelectuală desăvârșită, cu o minte foarte deschisă și o susținătoare a filosofiei feministe, a avut și o viața amoroasă pe măsură. Pentru că nu a avut zestre, ea a refuzat să se căsătorească cu prietenul ei, Jean Paul Sartre, însă cei doi au avut o relație fructuoasă pe tot parcursul vieții.

Atât Beauvoir, cât și Sartre au avut și alte aventuri și au fost destul de deschiși cât să și le împărtășească. Beauvoir, profesoară fiind, a avut se pare o înclinație aparte pentru elevii săi.

În 1943, a fost concediată după ce s-a zvonit că și-a sedus, în urmă cu patru ani, unul dintre elevi, pe Nathalie Sorokine de 17 ani. Părinții fetei au depus plângeri care au dus la suspendarea dreptului de a preda.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: